NIPEX Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Najbolje ocjene na Euro NCAP testu: pet zvjezdica za modele ID.5, Polo i Taigo
19.03.2022
NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A

Najbolje ocjene na Euro NCAP testu: pet zvjezdica za modele ID.5, Polo i Taigo

Novosti
  • Uvjerljive razine sigurnosti u svim testiranim kriterijima
  • Središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje u sklopu serijske opreme testiranih modela
  • Rezultati naglašavaju Volkswagenove visoke sigurnosne zahtjeve

Hat trick na prestižnom testu sigurnosti Euro NCAP (eng. European New Car Assessment Programme - Europski program za ocjenu sigurnosti novih automobila): svaki od novih Volkswagen modela ID.5, Polo i Taigo dobio je najbolju moguću ocjenu od ukupno pet zvjezdica. Ispitivačice i ispitivači ocijenili su da su SUV coupé s potpuno električnim pogonom i dva nova mala automobila s motorima na izgaranje izvrsni u sva četiri ispitana kriterija - u pogledu zaštite odraslih putnika, djece i nezaštićenih sudionica i sudionika u prometu te u odnosu na serijske sustave potpora. 

Image

Tri Volkswagenova modela postigla su vrlo dobre rezultate u kategoriji "Sustav zaštite odraslih putnika". Ovdje je potpuno električni ID.5 osvojio 93 posto mogućih bodova, dok su Polo i Taigo osvojili čak 94 posto bodova. Ocjena se, između ostalog, temelji na testovima frontalnog i bočnog sudara te testovima trzajne ozljede vrata. Izvanredan rezultat za model ID.5 utvrđen je na temelju crash-testova i ocjene mjera za najbrže moguće spašavanje. Dodatnu važnu karakteristiku sigurnosti predstavlja središnji zračni jastuk za prednja mjesta za sjedenje, koji je prisutan u sva tri testirana Volkswagenova modela. U slučaju bočnih sudara, on može pridonijeti sprečavanju ili barem smanjenju mogućeg kontakta glavom između putnika u prvom redu sjedala.

Image

U području zaštite djece model ID.5 postigao je rezultat od 89 posto. Ova se ocjena temelji na trima važnim aspektima: osim zaštite koju pružaju sustavi zaštite za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u fokusu su također mogućnosti sigurnog pričvršćenja dječjih sjedalica različitih veličina i oprema koju vozilo nudi za prijevoz djece. Polo (80 posto) i Taigo (84 posto) također su postigli vrlo dobre rezultate po ovom kriteriju.

U području sustava potpora posebno je impresionirao model ID.5 s 85 posto mogućih bodova. Taigo i Polo su u ovoj kategoriji ostvarili rezultat od 70 posto. Svi ovi modeli serijski su opremljeni, između ostalog, sustavom prepoznavanja umora, potporom kočenja u nuždi "Front Assist" sa City funkcijom kočenja u nuždi i sustavom prepoznavanja pješaka te potporom zadržavanja vozila na voznom traku "Lane Assist". Kod modela ID.5 u ovoj su kategoriji također uzeta u obzir i pozitivno ocijenjena vizualna i zvučna upozorenja na nevezani pojas (u prvom redu sjedala) i sustav za prepoznavanje zauzetosti sjedala (u drugom redu sjedala).

Image

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko dobro sustavi automatskog kočenja u nuždi mogu zaštititi nezaštićene sudionike u prometu (pješakinje i pješake te biciklistice i bicikliste) u slučaju prijetećeg sudara. Prema Euro NCAP-u, sustav "Front Assist", koji dolazi u sklopu serijske opreme u modelima ID.5, Taigo i Polo, može dobro prepoznati ove sudionike u prometu. Sustav nadzora okoline registrira kritične razmake pomoću radarskih senzora i kamere te pomaže u skraćivanju puta zaustavljanja. U opasnim situacijama sustav upozorava osobu za upravljačem vizualno, akustično te pomoću kočionog trzaja i automatskog kočenja. Kada je riječ o zaštiti pješakinja i pješaka te biciklistica i biciklista, model ID.5 postigao je rezultat od 76 posto, a odmah iza njega slijede Taigo (71 posto) i Polo (70 posto).

Pet zvjezdica u sklopu serijske opreme: novi trio u dobrom društvu

S pojedinačnom ocjenom od pet zvjezdica za modele ID.5, Polo i Taigo Volkswagen naglašava svoj zahtjev u pogledu najviše razine sigurnosti te nastavlja nizati svoje uspjehe: posljednji je put model ID.4 postigao najvišu ocjenu na Euro NCAP testu u travnju 2021. godine, a kompaktni ID.3 u listopadu 2020. godine. Najbolje ocjene u 2019. godini dobili su modeli Golf i T-Cross.

Od 1997. godine program za ocjenu Euro NCAP služi kao strogo mjerilo za razinu sigurnosti novih modela vozila u Europi. On kupcima automobila pruža pravovremene informacije o sigurnosti popularnih novih modela. Posljednjih su godina postupci testiranja i zahtjevi za serijske sustave potpora i pasivnu sigurnost postali stroži. Detalji o odgovarajućim testovima javno su dostupni na stranici www.euroncap.com 

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju