NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
16.09.2019

Punjači Volkswagen ID.Charger za električne automobile od kraja novembra u slobodnoj prodaji

Volkswagen najmerava elektromobilnost učiniti pristupačnom širem krugu korisnika, pa će paralelno sa tržišnom ekspanzijom novog modela ID.3 ponuditi i zidne punjače u obliku Wallboxa (zidne kutije) nazvane ID.Charger.
ID Punjac

Naime, ustanovljeno je da se većina punjenja, oko 50%, obavlje kod kuće, najčešće preko noći, pa su korisnicima potrebni punjači koji su jednostavni, sigurni i praktični za upotrebu. Zato će Volkwagen ponuditi punjače ID.Charger, koji se mogu instalirati, naprimjer, u garaži, a koji će omogućiti jednostavno punjenje. Snaga takvog punjača je 11 kW, što znači da bateriju kapaciteta 58 kWh (kakva se ugrađuje u VW ID.3) može potpuno napuniti za otprilike 6 sati.

Volkswagen će od kraja novembra tržištu ponuditi tri verzije punjača: ID.Charger, ID.Charger Connect i ID.Charger Pro. Sve verzije će se moći naručiti putem interneta, a ugradnju će obaviti stručno osposbljeni radnici. Svi punjači imaju istu snagu, a razlikuju se po digitalnim funkcijama.

  •  ID.Charger je osnovna verzija, koja će biti dostupna po cijeni od 399 eura, a nudi visokokvalitetno rješenje za punjenje. To je robustna zidna kutija koja sadrži zaštitu od istosmjerne struje, sa fiksnim kablom Type 2.

 

  • ID.Charger Connect koristi isto kućište i kabl, a može se povezati sa kućnom mrežom i pametnim telefonom putem WLAN ili LAN konekcije, a tu je i LTE povezivanje. Ovom mobilnom komunikacijskom tehnologijom korisnici mogu pratiti rad i korištenje, te koristiti praktične funkcije kao što su, naprimjer, daljinsko održavanje, kontrola pristupa putem kartice za punjenje i redovno ažuriranje softvera, a početna cijena je 599 eura.

 

  • ID.Charger Pro je najsofisticiraniji uređaj i sadrži integrisano električni brojilo za precizno naplaćivanje po kWh, digitalne funkcije i standardni LTE modul. Na taj način omogućuje transparentnost u pogledu zahtjeva za napajanjem, jednostavnost naplate za vozače automobila i njihovih poslodavca. ID.Charger Pro će imati početnu cijenu od 849 eura.

 

 

Volkswagen želi prelazak na električna vozila učiniti što atraktivnijim. Volkswagen Group će u narednih 10 godina predstaviti gotovo 70 novih električnih modela. U budućnosti će usluge punjenja i naplate imati pristup na više od 100.000 javnih punjača u cijeloj Evropi.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                 Izvor: ProAuto