NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN PRIVREDNIH VOZILA
03.01.2019

Pušten u rad novi testni centar VW Privrednih vozila

Nakon samo 10 mjeseci gradnje, Volskwagen privredna vozila pokrenula su rad novog testnog centra za mjerenje emisije polutanata u Hannoveru.Objekt na površini od oko 1.000 kvadratnih metara sadržava dva testna pulta, na kojima će se vozila testirati u skladu sa WLTP procedurom.Novi testni centar, izgrađen je zato što je za svako od vozila kompanije potrebno obaviti mjerenje emisije i potrošnje goriva u skladu sa WLTP mjernom procedurom, koja se primijenjeuje širom Evrope. Kao rezultat toga, vozila u proizvodnji, također, se trebaju kontinuirano provjeravati u skladu sa novom procedurom. U ovaj objekt uloženo je 6 miliona eura.
Testni

“Nova zgrada i najsavremenija oprema koja je instalirana, omogućuju nam da reproduciramo potrebne cikluse testiranja sa izuzetnom preciznošću”, tvrdi Metin Karsak, menadžer za testiranje emisija polutanata.

U novom testnom centru zaposleno je 15 radnika, koji rade u dvije smjene.

Pored testnih pultova, ključna komponenta je glavna kontrolna stanica, smještena u krovnu konstrukciju, preko koje se prate svi testovi i faze ciklusa. Unutar posebne prostorije vrši se precizno vaganje (preciznost 0,001 miligram). Da bi se spriječila vibracije, sva ležišta su od livenog željeza, a baze teške 500 kg ispunjene su betonom, te granitnom pločom debljine 20 cm. Pritisak od tri hektopaskala, u ovoj prostoriji, također sprečava penetraciju bilo koje strane čestice, kao što je prašina. Predviđena temperatura u sobi je konstantna 22°C, a vlažnost zraka je 45%.

Da bi se ispitivanje emisija omogućilo u cjelini i dosljedno, potrebni su identični uslovi, pa novi sistem klimatizacije održava temperaturu u glavnoj sali na propisanom nivou od 23°C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto