NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
26.06.2018

Romain Dumas ostvario novi rekord sa Volkswagen I.D. R Pikes Peak na Pikes Peak International Hill Climb

Volkswagen I.D. R Pikes Peak i vozač Romain Dumas postavili su novi rekord Pikes Peak International Hill Climb.Naime, već tokom treninga i kvalifikacija vidjelo se da Volkswagen I.D. R Pikes Peak ima odlične potencijale i da je Romain Dumas u zavidnoj formi.Prvobitni plan bio je oboriti dosadašnji rekord za električno pokretana vozila, sa vremenom od 8 minuta, 57 sekundi 118 hiljadinki, međutim već na početku bilo je jasno da može i bolje, te da dosadašnji sveukupni rekord, sa vremenom od 8 minuta 13 sekundi i 878 hiljadinki, koji je postavio Sébastien Loeb (Peugeot 208 sa 3,2-litarskim twin turbo motorom) nije nedostižan.
I.D.

I tako je 40-godišnji Romain Dumas prevezao 19,9 kilometara dugu dionicu i stigao na cilj na nadmorskoj visini od 4.200 mnm za svega 7 minuta, 57 sekundi i 148 hiljadinki, što je novi apsolutni rekord.

Dosadašnje pobjede na ovoj trci ostvarivali su, između ostalih: Sébastien Loeb (Francuska), Walter Röhrl (Njemačka), Michèle Mouton (Francuska), Stig Blomqvist (Švedska), Nobuhiro Tajima (Japan), te Rod i njegov sin Rhys Millen (sa Novog Zelanda).

Ovo je fantastičan dan za Volkswagen i veoma smo ponosni. I.D. R Pikes Peak je najinovativniji i najkompleksniji automobil koji je razvio Volkswagen Motorsport do sada. Svaki uposlenik uključen u projekt Pikes Peak, pomijerao je svoje granice i pokazao izuzetnu posvećenost. Bez toga ne bismo uspjeli. Hvala svima koji su radili na projektu i zadržali timski duh”, zahvalio je Sven Smeets, direktor Volkswagen Motorsporta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto