NIPEX Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Romain Dumas ostvario novi rekord sa Volkswagen I.D. R Pikes Peak na Pikes Peak International Hill Climb
26.06.2018
NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A

Romain Dumas ostvario novi rekord sa Volkswagen I.D. R Pikes Peak na Pikes Peak International Hill Climb

Volkswagen I.D. R Pikes Peak i vozač Romain Dumas postavili su novi rekord Pikes Peak International Hill Climb.Naime, već tokom treninga i kvalifikacija vidjelo se da Volkswagen I.D. R Pikes Peak ima odlične potencijale i da je Romain Dumas u zavidnoj formi.Prvobitni plan bio je oboriti dosadašnji rekord za električno pokretana vozila, sa vremenom od 8 minuta, 57 sekundi 118 hiljadinki, međutim već na početku bilo je jasno da može i bolje, te da dosadašnji sveukupni rekord, sa vremenom od 8 minuta 13 sekundi i 878 hiljadinki, koji je postavio Sébastien Loeb (Peugeot 208 sa 3,2-litarskim twin turbo motorom) nije nedostižan.

I.D.

I tako je 40-godišnji Romain Dumas prevezao 19,9 kilometara dugu dionicu i stigao na cilj na nadmorskoj visini od 4.200 mnm za svega 7 minuta, 57 sekundi i 148 hiljadinki, što je novi apsolutni rekord.

Dosadašnje pobjede na ovoj trci ostvarivali su, između ostalih: Sébastien Loeb (Francuska), Walter Röhrl (Njemačka), Michèle Mouton (Francuska), Stig Blomqvist (Švedska), Nobuhiro Tajima (Japan), te Rod i njegov sin Rhys Millen (sa Novog Zelanda).

Ovo je fantastičan dan za Volkswagen i veoma smo ponosni. I.D. R Pikes Peak je najinovativniji i najkompleksniji automobil koji je razvio Volkswagen Motorsport do sada. Svaki uposlenik uključen u projekt Pikes Peak, pomijerao je svoje granice i pokazao izuzetnu posvećenost. Bez toga ne bismo uspjeli. Hvala svima koji su radili na projektu i zadržali timski duh”, zahvalio je Sven Smeets, direktor Volkswagen Motorsporta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju