NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
03.06.2019

Volkswagen Atlas Cross Sport – uskoro počinje proizvodnja

U Volkswagenovoj tvornici Chattanooga (Tennessee) u SAD-u, proizvodi se Atlas, SUV srednje veličine (mid-size crossover utility vehicle), prema američkim mjerilima.Protekle godine Volkswagen je predstavio koncept Atlas Cross Sport koji bi uveo osvježenje u segment, jer bi ponudio malo drugačiju karoserijsku formu, a koristio bi već postojeću platformu i tehniku.Razvoj ovog modela već je počeo, o čemu svjedoče i prve špijunske fotografije. Kamuflaža skriva detalje, ali je vidljivo da je stražnji dio vozila drugačiji.
Atlas

Prema za sada dostupnim informacijama Atlas Cross Sport bi koristio MQB platformu i trebao bi imati međuosovinsko rastojanje od 2.984 mm, kao i Atlas, ali bi bio 190 mm kraći, 43 mm niži i 41 mm širi od Atlasa, i sa takvim proporcijama bio bi dostupan samo u izvedbi sa 2 reda sjedišta.

Testni prototip koristi velike 22-inčne felge, koje će u proizvodnom modelu, vjerovatno biti ponuđene kao opcija.

Očekuje se da će se za pokretanje osnovnog modela koristiti već poznati provjereni 4-cilindarski motor 2.0 TSI, dok bi na vrhu ponude bio motor 3.6 V6 sa, vjerovatno, 276 KS i 360 Nm obrtnog momenta, te pogonom 4Motion na sve točkove.

Iako nije zvanično najavljeno, Volkswagen Atlas Cross Sport mogao bi biti predstavljen u novembru, na sajmu automobila u Los Angelesu, pa bi njegova proizvodnja mogla započeti krajem ove godine.

 

 

 

 

                                                                                                                                                 Izvor: ProAuto