NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
20.11.2019

Volkswagen Group planira velike investicije na buduća područja hibridizacije, električne mobilnosti i digitalizacije

Volkswagen grupa nastavlja sa velikim ulaganjima u svoju budućnost. Kao dio investicionog plana “Planning Round 68”, sačinjen je plan za period od 2020. do 2024. godine.O ovom planu raspravljano je na sastanku Nadzornog odbora, gdje je i odobren.VW Grupa planira potrošiti gotovo 60 milijardi eura na buduća područja hibridizacije, električne mobilnosti i digitalizacije u narednih pet godina. To iznosi nešto više od 40% ulaganja kompanije u imovinu, postrojenja i opremu i sve troškove istraživanja i razvoja tokom planiranog perioda. U odnosu na protekli krug planiranja Grupe, to predstavlja povećanje za oko 10 procentnih poena. Grupa namjerava uložiti oko 33 milijarde eura samo u električnu mobilnost.
Investicija

“Odlučno nastavljamo sa transformacijom Volkswagen Group i usmjeravamo naša ulaganja na budućnost mobilnosti. To je dio naše sistematske i posljedične primjene strategije”, izjavio je Hans Dieter Pötsch, predsjednik nadzornog odbora Volkswagen Group.

“U narednim godinama ćemo ponovo ubrzati tempo naših investicija. Hibridizacija, elektrifikacija i digitalizacija naše flote postaju sve važnija područja interesa. Namjeravamo iskoristiti ekonomiju serijske proizvodnje i postići maksimalnu sinergiju. U svjetlu pogoršanja ekonomske situacije, također radimo na povećanju produktivnosti, efikasnosti naše baze troškova, kako bismo osigurali ispunjenje naših ciljeva”, izjavio je Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen Group.

Tokom ovog plana, modificiran je i dugoročni plan za sljedećih 10 godina. Do kraja 2029. godine Grupa planira predstaviti do 75 potpuno električnih modela, zajedno sa još oko 60 hibridnih vozila. Broj proizvedenih električnih vozila trebao bi porasti na oko 26 miliona, također, do 2029. godine Volkswagen planira prodati gotovo 6 miliona hibridnih vozila.

Oko 20 miliona električnih vozila planiranih do 2029. godine zasnivaće se na MEB platformi. Većina preostalih će biti zasnovana na PPE (Premium Platform Electric) platformi.

Predviđena je proizvodnja električnih vozila izvan Njemačke, u pogonima kompanije u Mlada Boleslavi, Chattanoogi, Foshanu i Antingu. U Njemačkoj će se proizvodnja vršiti u pogonima u Zwickau, Emdenu, Hannoveru, Zuffenhausenu i Dresdenu.

Potvrđeni su planovi za pogon Emden, prema kojima bi proizvodnja električnog SUV-a, ID.Next, trebala započeti tokom 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto