NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
29.11.2019

Volkswagen isporučio 100.000 e-Golfova

Volkswagen je u Gläserne Manufaktur Dresden (Staklena tvornica u Dresdenu) isporučio 100.000. primjerak e-Golfa.Ovaj model predstavljen je 2014. godine kao drugo baterijsko električno vozilo (BEV) brenda Volkswagen, nakon e-up-a! (2013). Automobil e-Golf je jedno od najuspješnijih električnih vozila u Evropi, a popularan je i kod kupaca širom svijeta.Jubilarno vozilo je bijele boje (Pure White), a ključeve je preuzeo kupac Maik Jaehde iz mjesta Landolfshausen, nedaleko od Hanovera, nakon čega je imao priliku obići tvornicu.
e-Golf

“Volkswagen e-Golf je već više od pet godina naš ambasador za e-mobilnost. Današnji jubilej je potvrda o ispunjenju njegove misije. Njegova uloga je, zapravo, još značajnija, jer utire put za novi ID.3”, izjavio je Holger B. Santel, šef prodaje i marketinga za Njemačku.

“VW e-Golf je učinio Gläserne Manufaktur živahnim izlogom za e-mobilnost od 2017. godine. Proizveli smo više od 16.000 primjeraka ove godine. Oduševljeni smo što smo postigli ovaj uspjeh”, dodao je Henning Schulzki, šef prodaje i marketinga u Gläserne Manufaktur Dresden.

Proizvodnja e-Golfa započela je u Wolfsburgu 2014. godine. Zbog velike potražnje, model se dodatno proizvodi u Gläserne Manufaktur Dresden, već više od dvije i po godine. Novi ID.3 stići će na montažne linije u Dresdenu od iduće jeseni, kako bi se povećali proizvodni kapaciteti tvornice Zwickau.

Funkcija Gläserne Manufaktur će se proširiti, s posebnim naglaskom na električna vozila. Trenutno se oko 1.300 vozila godišnje predaju kupcima, a taj broj će se u narednim godinama značajno povećati.

Otprilike 27.900 e-Golfova isporučeno je kupcima širom svijeta u prvih 10 mjeseci ove godine, a tokom 2018. godine, kupcima je isporučeno 24.800 primjeraka.

Najznačajnija tržišta za e-Golf su Norveška, Njemačka, SAD, Velika Britanija i Holandija.

Da podsjetimo, e-Golf pokreće elektromotor snage 100 kW i ima doseg od 230 km (WLTP).

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto