NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
07.02.2019

Volkswagen prikazao evropski facelift osme generacije Passata

Odbrojavanje je počelo: 30-milioniti Passat će sići sa proizvodnih traka ovog proljeća, te tako, poslije Golfa, postati najprodavaniji Volkswagenov automobil.Predprodaja osvježenog Passata osme generacije će početi u maju ove godine, dok je tržišni nstup planiran za avgust.Iako se ono što su u Volkswagenu uradili na Passatu naziva tek “osvježenje”, radi se o značajnim pomacima.
Passat

Dizajnerske izmjene nisu značajne, ali su vidljive, jer su izmijenjeni prednji i stražnji branik, ali i svjetla. Malo više izmjena je u unutrašnjosti, jer je Passat dobio novi volan, stilski sličan kao na modelu T-Cross, uklonjen je analogni sat, koji je bio na centralnoj konzoli, repozicionirani su USB priključci, a tu je i indukcioni punjač za mobitel.

Najviše pažnje posvećeno je sistemima asistencije i sigurnosti, jer olakšavaju vožnju, podižu nivo sigurnosti za sve učesnike u saobraćaju, a vozač se manje zamara tokom vožnje.

Novost je sistem Travel Assist, koji dolazi pod okriljem naziva “IQ.Drive”, a podrazumijeva, između ostalog, autonomnu vožnju drugog nivoa (Level 2), koji omogućuje autonomnu vožnju na autoputu, pa čak i manevre pretjecanja i aktivan je do brzine od 210 km/h.

Novost je i “New Digital Cockpit”, koji je nov i u hardverskom i softverskom smislu, pa su digitani instrumenti unaprijeđeni u odnosu na prethodni “Active Info Display”. Svi pokazivači su kontrastniji i kvalitetniji, te nude razne mogućnosti konfigurisanja. Naravno, revidiran je i audiosistem, pa je na vrhu ponude danski Dynaudio sa 700 W.

Ponuda pogonskih agregata je zanimljiva. Svakako je najzanimljiviji model sa oznakom GTE, zapravo plug-in hibrid kojeg čine benzinski motor 1.4 TSI (115 kW/156 KS) i elektromotor snage 85 kW, koji prema navodima proizvođača daju “sistemsku” snagu od 160 kW/218 KS, ta omogućuju električnu autonomiju od 55 km (WLTP).

Ponudu benzinskih motora čine 1.5 TSI sa 110 kW/150 KS, 2.0 TSI sa 140 kW/190 KS i 200 kW/272 KS, dok dizelsku ponudu čine motori 2.0 TDI Evo sa 110 kW/150 KS, 2.0 TDI sa 140 kW/190 KS i sa 176 kW/240 KS. Svi motori zadovoljavaju emisioni standard Euro 6d-Temp.

Sa ovakvim izmjenama, u Volkswagenu mogu mirno pripremati devetu generaciju Passata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                Izvor: ProAuto