NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
06.04.2020

Volkswagen Touareg V8 TDI sa emisijom NOx 75% ispod Euro 6

Volkswagen je na tržište plasirao novu paletu vrlo čistih dizelskih motora (TDI), sa izuzetno niskom emisijom azotnih oksida (NOx) koja je daleko ispod granice od 80mg/km, kako propisuje Euro 6.
touareg001

Touareg V8 TDI sa snagom 421 KS (310kW) je među prvim Volkswagen vozilima koji emituju između 10 i 20 mg/km NOX. Ove vrijednosti utvrđene su na temelju RDE (real driving emission - stvarne emisije u vožnji) testova, neovisne kompanije Emissions Analytics.

RDE mjerenja, koja je definisala Evropska Unija, vrlo su bliska vrijednostima utvrđenim u praktičnim uslovima i nadopunjuju WLTP proceduru u laboratorijskim uslovima, testom sprovedenim u realnim cestovnim uslovima. 

U slučaju Touarega V8 TDI, ova RDE mjerenja objavila je kompanija Emissions Analytics u tri njemačka gradska područja. Jedno ispitivanje provedeno je u topografski ravnoj njemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija, dok su druga dva ispita sprovedena na rutama u Baden-Württembergu u Bavarskoj, koje su uključivale velike visinske razlike. 

Touareg V8 TDI, sa pogonom na sve točkove, u svakom testu, imao je emisije NOx-a ispod propisane granice: u Donjoj Saksoniji vrijednosti emisije iznosila je 10mg/km, u Bavarskoj 13mg/km, a u Baden-Württembergu 20mg/km.

Volkswagen je deklarisao prosječnu emisiju NOx-a od 14mg/km, što je znatno ispod propisanih 80 mg/km, a postavlja novo mjerilo u segmentu velikih SUV-ova.

Ovakav rezultat omogućen je višestepenom obradom (posttretmanom) izduvnih gasova, što uključuje i veliki rezervoar za NOx, kapaciteta 2,3 l, sa visokokvalitetnim premazom i sistem SCR (selektivna katalitička redukcija), u kojoj se štetni NOx, uz korištenje aditiva AdBlue (rastvor Uree) pretvara u vodenu paru i bezopasni azot. Naravno, Touareg V8 TDI je veoma efikasan, u njegov rad uključen je varijabilni twin-turbo sistem, koji omogućuje visok obrtni momenat od 900Nm, već pri 1.250 obr/min, korištenjem samo jednog turbopunjača. Takav pojedničani rad turbopunjača, posebno pri malim brzinama, smanjuje potrošnju goriva i emisije polutanata. Drugi turbopunjač, aktivira se tek iznad 2.200 obr/min.

Touareg V8 TDI zadovoljava Euro-6d-Temp-EVAP-ISC emisioni standard.

Naravno, veliki Touareg V8 TDI nije jedini Volkswagen, koji u atmosferu emituje tek dio propisanih emisija, novi Golf i aktuelni Passat, sa novim motorom TDI (serije EI288), također imaju minimalne vrijednosti emisija NOx-a.

 

Izvor: proauto.ba