NIPEX Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Volkswagen Touareg V8 TDI sa emisijom NOx 75% ispod Euro 6
06.04.2020
NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A

Volkswagen Touareg V8 TDI sa emisijom NOx 75% ispod Euro 6

Volkswagen je na tržište plasirao novu paletu vrlo čistih dizelskih motora (TDI), sa izuzetno niskom emisijom azotnih oksida (NOx) koja je daleko ispod granice od 80mg/km, kako propisuje Euro 6.

touareg001

Touareg V8 TDI sa snagom 421 KS (310kW) je među prvim Volkswagen vozilima koji emituju između 10 i 20 mg/km NOX. Ove vrijednosti utvrđene su na temelju RDE (real driving emission - stvarne emisije u vožnji) testova, neovisne kompanije Emissions Analytics.

RDE mjerenja, koja je definisala Evropska Unija, vrlo su bliska vrijednostima utvrđenim u praktičnim uslovima i nadopunjuju WLTP proceduru u laboratorijskim uslovima, testom sprovedenim u realnim cestovnim uslovima. 

U slučaju Touarega V8 TDI, ova RDE mjerenja objavila je kompanija Emissions Analytics u tri njemačka gradska područja. Jedno ispitivanje provedeno je u topografski ravnoj njemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija, dok su druga dva ispita sprovedena na rutama u Baden-Württembergu u Bavarskoj, koje su uključivale velike visinske razlike. 

Touareg V8 TDI, sa pogonom na sve točkove, u svakom testu, imao je emisije NOx-a ispod propisane granice: u Donjoj Saksoniji vrijednosti emisije iznosila je 10mg/km, u Bavarskoj 13mg/km, a u Baden-Württembergu 20mg/km.

Volkswagen je deklarisao prosječnu emisiju NOx-a od 14mg/km, što je znatno ispod propisanih 80 mg/km, a postavlja novo mjerilo u segmentu velikih SUV-ova.

Ovakav rezultat omogućen je višestepenom obradom (posttretmanom) izduvnih gasova, što uključuje i veliki rezervoar za NOx, kapaciteta 2,3 l, sa visokokvalitetnim premazom i sistem SCR (selektivna katalitička redukcija), u kojoj se štetni NOx, uz korištenje aditiva AdBlue (rastvor Uree) pretvara u vodenu paru i bezopasni azot. Naravno, Touareg V8 TDI je veoma efikasan, u njegov rad uključen je varijabilni twin-turbo sistem, koji omogućuje visok obrtni momenat od 900Nm, već pri 1.250 obr/min, korištenjem samo jednog turbopunjača. Takav pojedničani rad turbopunjača, posebno pri malim brzinama, smanjuje potrošnju goriva i emisije polutanata. Drugi turbopunjač, aktivira se tek iznad 2.200 obr/min.

Touareg V8 TDI zadovoljava Euro-6d-Temp-EVAP-ISC emisioni standard.

Naravno, veliki Touareg V8 TDI nije jedini Volkswagen, koji u atmosferu emituje tek dio propisanih emisija, novi Golf i aktuelni Passat, sa novim motorom TDI (serije EI288), također imaju minimalne vrijednosti emisija NOx-a.

 

Izvor: proauto.ba

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju