NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A
17.05.2018

Najveće okupljanje VW T1 – “Barndoor Gathering 2018”

U blizini Amsterdama, u Holandiji, 19. i 20. maja ove godine održaće se najveće okupljanje vlasnika i njihovih modela VW T1, proizvedenih između 1950. i 1955. godine.
Volkswagen T1

Da podsjetimo, sada već legendarni vizionar, zapravo uvoznik VW vozila, Ben Pon, koristio je željeznički teretni terminal, kao centralno čvorište za isporuku Volkswagen Beetles i transportera T1 iz Njemačke, a učestvovao je u kreiranju modela T1 – VW Bulli.

Prvi primjerci T1 su imali velika stražnja vrata (iza kojih je bio motor), koja su zbog svoje veličine i mase nazvana “vrata štale”, odakle i potiče naziv “Barndoor” (Barn – štala; door – vrata).

Početkom 1955. godine, ova vrata su smanjena, a umjesto njih je stavljen prepoznatljiv poklopac, a 1956. godine, započela je proizvodnja ovog modela u novoj tvornici u Hanoveru.

Ovogodišnji “Barndoor Gathering” je drugi po redu, a uz Bullije, tu će se okupiti i vlasnici sa brojnim drugim “oldtimerima”.

Specijalisti iz Hanovera će dovesti “Sofie” – najstariji registrovani VW T1 u Njemačkoj – plave boje, proizveden u avgustu 1950.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                  Izvor: ProAuto