NIPEX Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Volkswagen Group i evropski partneri udružili snage i stvorili konzorcij EBU, radi sveobuhvatne istraživačke saradnje i proizvodnje baterijskih ćelija u EU
26.03.2019
NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A

Volkswagen Group i evropski partneri udružili snage i stvorili konzorcij EBU, radi sveobuhvatne istraživačke saradnje i proizvodnje baterijskih ćelija u EU

Volkswagen Group i evropski partneri udružili su snage da bi stvorili konzorcij EBU (European Battery Union).Novi konzorcij će voditi Volkswagen Group i švedski proizvođač baterija Northvolt. Zajedničke istraživačke aktivnosti EBU će pokriti cijeli tok vrijednosti baterije – od sirovina, preko tehnologije proizvodnje ćelija do recikliranja. Glavni cilj je akumuliranje i razmjena znanja o proizvodnji baterijskih ćelija.

VW

Partneri iz sedam zemalja članica EU, udružuju snage u konzorcij EBU, što je sveobuhvatna istraživačka saradnja, koja kreće od proizvodnje sirovina, tehnologije ćelija i procesa proizvodnje ćelija do reciklaže. Istraživačke aktivnosti će se također fokusirati na razvoj i inženjering postrojenja koje će omogućiti održivu, klimatski prihvatljivu i konkurentnu proizvodnju baterijskih ćelija u Evropskoj Uniji.

Svi partneri će povećati svoja ulaganja, kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti. Ove investicije bi mogle dobiti finansijsku podršku iz sredstava koje je najavilo njemačko Federalno ministarstvo za ekonomske poslove i energetiku.

Svi rezultati istraživačkog rada EBU-a će se razmjenjivati između svih partnera, a zajedničke istraživačke aktivnosti će započeti početkom 2020. godine.

Njemačka je izdvojila milijardu eura za podršku konzorciju koji želi da proizvodi baterijeske ćelije za električne automobile i planira da finansira istraživački centar za razvoj novih generacija čvrstih baterija. Za program podrške proizvodnje baterijskih ćelija, apliciralo je više od 30 kompanija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                Izvor: Pro Auto

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju