NIPEX Novosti

Tražite li automobil iz snova? Onda ste kod nas na pravom mjestu. Osigurajte si novo vozilo koje je odmah dostupno ili konfigurirajte svoj željeni model prema svojim željama.

  1. Novosti
  2. Volkswagen proširuje infrastrukturu za punjenje električnih vozila sa mobilnim stanicama za brzo punjenje koje neovise o priključku na električnu mrežu
03.01.2019
NOVOSTI IZ VOLKSWAGEN-A

Volkswagen proširuje infrastrukturu za punjenje električnih vozila sa mobilnim stanicama za brzo punjenje koje neovise o priključku na električnu mrežu

Volkswagen nudi uvid u budućnost mobilnih stanica za brzo punjenje električnih automobila. Ovakve stanice mogu se fleksibilno postavljati na mjesta gdje je to potrebno, naprimjer, na javnim parkiralištima u gradovima, ili na privremenim punktovima – neovisno od električne mreže.Prve takve stanice biće postavljene u prvoj polovini naredne godine, u Wolfsburgu, kao dio pilot-projekta, i na taj način će podržati proširenje infrastrukture za punjenje.

Punjac

Od 2020. godine, ovakve stanice će se početi primjenjivati i u drugim gradovima u Njemačkoj.Mobilna stanica za punjenje radi slično kao “power bank” koji se već koristi za mobilne telefone. Kapacitet punjenja do 360 kWh omogućuje priključenje do 15 električnih vozila, a zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja, punjenje traje u prosjeku samo 17 minuta. Ako je energetski sadržaj integrisanog skupa baterija manji od 20%, ispražnjena stanica za punjenje se jednostavno mijenjana punjenom. Ako je, međutim, trajno priključena na napajanje do 30 kW (izmjenična struja), baterija se neprestano puni. U tom slučaju se postupak punjenja temelji na obnovljivom napajanju. Uz to, stanica za punjenje omogućuje privremeno skladištenje energije proizvedene na održivi način, kao što je energija sunca ili vjetra.

“Mobilne stanice za punjenje su odlučujući korak prema stvaranju efikasne mreže punionica. Mogu se postaviti bilo gdje po potrebi – sa ili bez priključenja na napajanje. Ta fleksibilnost omogućuje potpuno novi pristup brzom širenju infrastrukture za punjenje. Gradovi mogu, naprimjer, otkriti najprikladnija mjesta za trajno punjenje, prije nego što ulože značajna ulaganja u razvoj mreže. Osim toga, moguće je privremeno postaviti veliki broj stanica za punjenje – tačno kada i gdje su potrebne”, objašnjava Thomas Schmall, predsjednik Uprave Volkswagen Group.

“Naše mobilne stanice za punjenje nude ključnu prednost – tek kada se električni automobil napuni održivo proizvedenom energijom, to može se nazvati CO2 neutralnim. Naša stanica za punjenje je prva, koja nudi mogućnost privremenog skladištenja održive energije dobijene od sunca ili vjetra. Tehnički, stub za mobilno punjenje temelji se na modularnoj bateriji (MEB) koncerna Volkswagen”, dodaje Mark Möller, voditelj tehničkog razvoja u Volkswagen Group Components.

Efikasna mreža punionica je temelj infrastrukturnih preduslova za uvjeravanje kupaca da kupuju električna vozila. Postizanje ovog cilja jedan je od glavnih izazova koje Volkswagen Group Components i drugi, moraju poduzeti kako bi osigurali širi prodor električne mobilnosti.

 

Prijava Na newsletter

Sa našim newsletterom redovito ćete primati informacije o nama ka i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneseni podaci nisu važeći. Molimo pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom biltena. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Zahvaljujemo!

Upravo ste se registrovali za naš bilten.

Odmah ćete dobiti e-mail sa linkom za potvrdu. Potvrdite ovaj link da biste završili registraciju